Poronienie - Forum
Prolaktyna - Wersja do druku

+- Poronienie - Forum (https://www.poronienie.pl/forum)
+-- Dział: Oczekiwanie (https://www.poronienie.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Starania (https://www.poronienie.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Wątek: Prolaktyna (/showthread.php?tid=78)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - masaiimara - Sat, 18 Maja 2013

Jak zapomnisz raz, nic wielkiego się nie stanie. Ważne, żeby brać dawkę właściwą do swojej masy ciała. Jeśli przerwiesz po 1-2 miesiącach, najwyżej nie uzyskasz pozytywnej zmiany. Pogorszeniem to nie poskutkuje. A po 3 miesiącach i tak przerwę zrobić trzeba.


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Malina - Sat, 18 Maja 2013

No to super, dziś pierwszy dzień cyklu, ale wezmę jutro bo ma być brane rano Smile


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Malina - Sat, 18 Maja 2013

\"Wysoka prolaktyna obniża progesteron i może dojść do poronienia\" czy to prawda? czytam w necie i czytam i co rusz inna opinia :/


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - PiBi - Sat, 18 Maja 2013

Malina, zbadanie samej prolaktyny i to na 3 dni przed @ niewiele Ci da. Jak masz okazję to zrób ją teraz w 2-3dc, najlepiej z obciążeniem, choć od tego też się podobno odchodzi i zobaczysz, jak się kształtuje. Przy Hashi to jest o tyle \"istotne\", że TSH nie jest hormonem tarczycy, tylko przysadki, która na tarczycę wpływa i jeśli jest z nią problem to z TSH też, a co za tym idzie z tarczycą, a przy hashi to niewskazane Wink W pakiecie zrób tez LF, FSH, estradiol, Progesteron i testosteron. Tuż przed owu można powtórzyć E2 i prog, a 7-8 dni po owu znów prog i prolaktynę. I będziesz miała cały panel hormonalny i już. Jedno badanie nic nie wnosi, nie jest wiążące, wyniki muszą być oglądnięte \"w kontekście\".


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Malina - Sat, 18 Maja 2013

O jaaaaa, dobra hmmm, to muszę sobie to zapisać, w poniedziałek będzie 3 d.c...Ja teraz tsh mam 0,740 przy normie od 0,400 do 4,000, w lutym natomiast miałam tsh 3,5....zmiana chyba taka bo podniosłam dawkę o 12,5 jak zobaczyłam skok tsh...ft3 i ft4 miałam nisko w procentach tak na 20-30% nie pamiętam dokładnie a teraz skoczyło do 60 i 80%...
Dobrze Cię zrozumiałam jak z prolaktyną problem to tsh daje o tym znać w wynikach??


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Malina - Sat, 18 Maja 2013

co to jest E2?


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - szatra - Sat, 18 Maja 2013

E2 to estradiol


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Malina - Sat, 18 Maja 2013

Dzięki Szatra, od czasu urodzenia Karolinki nie wgryzałam się w temat wcale, jedynie tarczycy pilnuję, coraz bardziej się boję Sad


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Anid - Sat, 18 Maja 2013

Ja miałam wynik prolaktyny 225 bez obciążenia(nawet nie wiem, że się robi badanie z obciążeniem)-od razu dzwoniły do mnie panie z diagnostyki że wynik jest zły i mam się skontaktować z lekarzem. Przy tak wysokiej prolaktynie zaczęły mi się coraz bardziej wydłużać cykle, wiem że bez leków straciłabym w ogóle @. Nie wiem czy poronienie mojego maluszka było związane ze zbyt wczesnym odstawieniem bromergonu, ale przy następnej ciąży miałam później odstawiony i wszystko było git, więc tłumaczę sobie, że to przez to (tak dla samej siebie).


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - masaiimara - Sat, 18 Maja 2013

Bez obciążenia? Confusedhock: No, to konkretnie wysoki jak na nieciążowy.


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Malina - Sun, 19 Maja 2013

A z obciążeniem jest bardziej wiarygodnie? AniaBiPi piszesz, że odchodzi się od tego, chyba zrobię na razie bez...wzięłam dziś Castagnusa, mam gdzieś z tyłu głowy jednak obawę czy jest sens, czy jeśli owulacja jest i cykl regularny to nie zaszkodzi...ech...lęki stare wróciły, wszystko wraca z tamtego okresu starań i ciąż...czasem nie wiem czy powinnam ryzykować Sad


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - PiBi - Sun, 19 Maja 2013

Malinka, ja biorę castagnus, raczej nie szkodzi w cyklu Wink biorę go na niedomogę, a mam prog 30 z hakiem 8) raczej krzywdy nie zrobi Wink

No, niektórzy twierdzą, że obciążenie nic nie wnosi. No i - przypominam, prolaktynę z tabletką robimy TYLKO w cyklu niestarankowym Smile

Jaką masz dawkę euthyroxu? 0,74 to blisko mojego 0,65 i coś mi się wydaje, że powinno do 1 podskoczyć :roll:


PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - Malina - Sun, 19 Maja 2013

Euthyroxu biorę 112,5, brałam 100 ale jak mi tsh skoczyło do 3,5 to sie wystraszyłam i dodałam 6 a po paru dniach 12,5...
moje wyniki:
FT4 59.09% [wynik 1.45, norma (0.8 - 1.9)]

FT3 80.42% [wynik 3.73, norma (1.8 - 4.2)]

TSH 0,740 norma od 0,400 do 4,000

Ferrytyna 13,89 norma od 4,63 - 204,00

B12 453,00 norma od 189,00 - 883,00

Prolaktyna 24,94 norma od 5,18 do 26, 53

a tu cały mój wątek i wyniki wszelkie http://forum.gazeta.pl/forum/w,24776,133432008,144538437,Re_Hashimotka_prosi_o_interpretacje_wynikow_.html

Na tym forum radzą mi jeszcze dawkę podnieść ale boję się, muszę poszukać jakiegoś endo, ale na kogo znów trafię nie wiem, nie ufam im!!!

Leżę już 2 godziny i kołatania serca mi nie przechodzą, ciągle chce mi się płakać, jestem rozdrażniona okropnie :|


Prolaktyna - prochowa - Tue, 10 Czerwca 2014

Odebrałam dziś wyniki męża i okazało się, że wszytsko jest w normie poza prolaktyną. Czy to może być powodem moich dwóch poronień ? Co teraz? Wynik ma nieznacznie podniesiony, bo 17,50 a maksymalnie powinno się mieć 15,20


Prolaktyna - Malina - Thu, 10 Lipca 2014

Nie wiem czy ten wątek żyje jeszcze, mam nadzieję, że ktos odpowie...Mój wynik prolaktyny to: 25,65 a norma jest od 5,18 - 26,53...czy ktos wie czy przy takim wyniku można się starać??
Moja endo twierdzi, że tak więc jestem skołowana, ktos się orientuje??


Prolaktyna - wizardess - Thu, 10 Lipca 2014

Można się starać, aczkolwiek dla pewności wypadałby zrobić prolaktynę po obciążeniu metoklopramidem, żeby wykluczyć hiperprolaktynemię czynnościową. Hiperprolaktynemia czynnościowa nie wyklucza zajścia w ciążę - ja np miałam wysoka prolaktynę po obciążeniu, a w ciążę zachodzę bezproblemowo i natychmiast. U niektórych dziewczyn będzie ona jednak wymagała opanowania lekami.


Prolaktyna - Malina - Thu, 10 Lipca 2014

Dzięki Wizardess za odpowiedź, jesli można się starać to rozumiem, że nie ma zagrożenia poronieniem jak się zajdzie przy takim wyniku? Zapytam gin o to badanie i endo...dzięki


Prolaktyna - corday - Wed, 30 Lipca 2014

Na jakim poziomie powinna być prolaktyna dla kobiet starających się?
U mnie w 2 dc wynosi 140 ulu/ml (norma 102-496).
Na obniżenie stosuje się bromegron i w 1 ciąży go brałam przy prolaktynie 202, teraz doktorek mówi, że jest OK, ale zajść nie mogę.


Prolaktyna - corday - Thu, 31 Lipca 2014

Zbyt wysoka prolaktyna uniemożliwia pęknięcie pęcherzyka - może tu jest problem.
ps. w laboratorium powtórzyli mi wynik (błąd próbówki) i mam 302 ulu/ml.

Martwić się, brać leki?


RE: PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - panterarei - Mon, 23 Lutego 2015

Dziewczyny,
mam problem z wynikiem prolaktyny po po obciążeniu. W skrócie: żadnych problemów z zachodzeniem w ciąze i regularne cykle. Jedno zdrowe dziecko, jedna ciąża obumarła w 11 tygodniu- grudzień 2014. Zlecone badania w 6 dc:
TSH 1, 480 ( norma 0,270- 4,20)
T4 wolne 1,31 (norma 0,93 - 1,7)
Prolaktyna 15,03 ( norma 4, 79-23, 3)
Prolaktyna po obciążeniu 311 ng/ml przekroczona
Przeciwciała Anty TPO i anty Tg w normie
Oczywiście ide z tym do endo, ale chciałbym poznać też wasza opinie, czy robienie czegoś z tą prolaktyna ma sens?


RE: PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - piki88 - Sat, 23 Maja 2015

Hej,

jestem po badaniach po wizycie i się dowiedziałam, że mam hiperprolaktynemie. Poziom hormonu 50 jednostek.
Pani Doktor zapisałam mi Bromergon pierwsze 5 dni 1/2 tabletki, kolejne dni po 1 i jak bedzie okej to sprobowac 2 dziennie przez 8 tygodni.
Kurcze ale zapomniałam zapytać, czy jak międzyczasie zajdę w ciąże to czy powinnam go odstawić Sad
Z jakimi opiniami się spotkałyście? Dziękuję za pomoc Smile


RE: PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - gagusia1988 - Sun, 24 Maja 2015

A prolaktynę z obciążeniem mogę zbadać w którykolwiek dzień cyklu czy 3-5 dc ?


RE: PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - weci - Sun, 24 Maja 2015

piki88
jeśli tylko możesz bierz bromergon na noc, to b. silny i mocno działający lek.


RE: PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - PiBi - Sun, 24 Maja 2015

Piki, raczej wypadałoby odstawić, bo w ciąży prolaktyna wzrasta.
Gagusia, 2-3dc albo 7-8 po owu.


RE: PROLAKTYNA pytanie o wynik, obniżenie, starania a PRL - gagusia1988 - Sun, 24 Maja 2015

Dzieki PiBi.